Pāriet uz galveno saturu
  • LAT
  • ENG
  • RUS

medus un bišu lietas
  • Sākums
  • Dāvanas
  • Veikals
    • Īpašie piedāvājumi
    • Dāvanas
    • Bišu labumi
      • Medus
      • Ziedputekšņi
      • Bišu maize
      • Propoliss
      • Medus kārumi
      • Bišu vasks
      • Bišu māšu peru pieniņš
    • Bišu vaska lukturi
    • Vaska sveces
    • Bišu vaska sveču izgatavošanai
    • Zāļu tējas
    • Priežu čiekuru sīrups
    • Dabīgās eļļas
    • Ziede "Evija"
    • Kosmētika ar bišu produktiem
    • Biškopības kursi
    • Biškopības inventārs
      • Dravnieka komplekts!
      • Bites
      • Stropi, stropu aprīkojums
      • Rāmji
      • Rāmju iešūnošanai
      • Vaska šūnas
      • Biškopja apģērbi
      • Dravošanas piederumi
      • Dūmkannas
      • Bišu māšu audzēšanai
      • Medus atvākošanai, fasēšanai, uzglabāšanai
      • Medus sviedes
      • Vaska kausētavas
      • Bišu barība, barotavas
      • Ārstnieciskie un dezinfekcijas līdzekļi
      • Nektāraugu sēklas
  • Par mums
  • Biškopības kursi
  • Kontakti
  • Blogs

Kāpēc medus paliek ciets?

3. marts, 2022 pl. 16:30, Nav komentāru

MEDUS KĻUVIS CIETS, JO TAM PIEVIENOTS CUKURS? MĪTS!

Patiesībā medus sacietēšana jeb cukurošanās ir viena no drošākajām 100% dabīga medus pazīmēm! Mēs atgādināsim pamatpatiesības par sacukurojušos jeb kristalizējušos medu. Lūk, biežāk uzdotie jautājumi:


  •  Kādēļ medus cukurojas?
Iemesls ir dabīgie cukuri - glikoze un fruktoze. Jo vairāk glikozes ir zieda nektārā, jo ātrāk medus kristalizējas.
  • Vai ir droši pirkt sacukurojušos, cietu medu?
Protams! Sacukurojies medus būs kā papildus drošības garants, ka tas nav termiski apstrādāts.
  • Kādēļ viens medus sacukurojas ļoti ātri, turpretī cits visu ziemu paliek šķidrs?
Medus kristalizācijas ātrums atkarīgs no auga - nektārs, kurā dominēs fruktoze, ilgāk saglabāsies šķidrs. Ja vairākumā būs glikoze - ātri kļūs ciets. Latvijā var ievākt gan viena, gan otra veida nektāru. Uzmanību! Šis attiecināms tikai uz termiski neapstrādātu (nesildītu, neatkausētu) medu!
  • Ko darīt, ja medus kļuvis ciets kā akmens un neērts lietošanā?
Novietot trauku uz vai pie siltiem apkures elementiem (ne karstiem) un ļaut medum “atvilgt” - kļūt mīkstākam. Ja gribas pavisam šķidru medu, visērtāk būs medus trauku ievietot ūdens peldē, lēni karsēt ūdeni, un apmaisot medu izkausēt līdz šķidrai konsistencei. Uzmanību - ūdens t° ne augstāk kā +50°C, un noteikti medus jāapmaisa!

Ja radušies jautājumi par medu, tā izcelsmi vai cukurošanos, noteikti jautā savam biškopim vai medus pārdevējam – viņš zinās atbildes! 


Nav komentāru

Komentēt







Jaunākie ieraksti

  • Ciktāl no kaimiņa teritorijas varu novietot savus stropus?
    12. mai. 2025
  • Bišu stropi mājas pagalmā – bīstami vai nē?
    6. mai. 2025
  • 3 lietas, kas Tev jāzina, ja vēlies savu bišu stropu!
    8. apr. 2025
  • Bišu vērtīgā dāvana - PROPOLISS
    6. okt. 2023
  • Slepenā sastāvdaļa spēcīgai imunitātei rudenī - bišu maize.
    6. sep. 2023
  • 10 iemesli, kādēļ Tev būtu jālieto bišu maize! 👀 🐝
    13. okt. 2022
  • Kāpēc medus paliek ciets?
    3. mar. 2022

 
UZ VEIKALU


Iepērcies biškopības inventārs


Pirkumu grozs

Pirkumu grozs ir tukšs.

  • Sākums
  • Veikals
  • Par mums
  • Kontakti
  • Atsauksmes
  • Lietošanas noteikumi
Privātuma politika       Piegāde un preču atgriešana

Raksti: [email protected]  Zvani: +371 63322656 
BAĻĻAS TURLAVAS PAGASTA ZS
Baļļas, Kuldīgas novads, Turlavas pagasts, LV-3329
Reģ. Nr. :  46101008197

Seko mums: